Kiedy stosować mus kokosowy?

      Możliwość komentowania Kiedy stosować mus kokosowy? została wyłączona

W sklepach z żywnością ekologiczną można spotkać mus kokosowy, znany także jako pasta kokosowa. Wiele osób zastanawia się, jaką funkcję spełnia przedmiotowy produkt w kuchni i  czy warto korzystać z tej alternatywy.
Ogólnie rzecz ujmując, mus kokosowy to zmielony i dokładnie wymieszany miąższ orzecha kokosowego, który po ogrzaniu nabiera konsystencji gęstej, nieco oleistej śmietanki. Mus kokosowy to doskonały sposób, by uatrakcyjnić domowe wypieki oraz potrawy podawane na ciepło. 

Dla miłośników kokosu

Osoby, które lubią aromat i smak kokosa, mogą dopełnić codzienne potrawy musem kokosowym, produkowanym na bazie miąższu orzecha kokosowego. Godny podkreślenia jest fakt, że mus kokosowy to produkt w pełni ekologiczny, w którego składzie nie ma cukrów, sztucznych barwników, ulepszaczy ani konserwantów, jest natomiast bogaty wachlarz witamin i minerałów – musi kokosowy zawiera m.in. witaminy B2, B6, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń, magnez, jod oraz kwas laurynowy. Warto jednak pamiętać, że mus kokosowy to w przeważającej większości tłuszcze nasycone, dlatego też stosując ten produkt w kuchni warto zachować umiar.

W momencie nasuwa się stwierdzenie, że zarówno olej, jak i mus kokosowy przez pewien czas uchodziły w Europie za produkty niezdrowe, wręcz szkodliwe, na szczęście czasy te minęły bezpowrotnie, a przeprowadzone badania naukowe dowodzą, że mus kokosowy, głównie ze względu na ekologiczny charakter, to produkt, który korzystnie wpływa na zdrowie oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a co ważniejsze, zapewnia potrawom wyjątkowy, niepowtarzalny smak.