Inulina i jej właściwości

      Możliwość komentowania Inulina i jej właściwości została wyłączona

Wiele osób nie wyobraża sobie swojego codziennego funkcjonowania bez słodkości.   Słodki smak jest tym, który kojarzy się nam z przyjemnością. Niestety, zbyt duża obecność cukru w diecie sprzyja tyciu i powstawaniu chorób  dietozależnych. Na szczęście  dzisiaj dostępne są suplementy diety, które pomagają walczyć z nadprogramowymi kilogramami. Zalicza się do nich inulina, która pozyskiwana jest między innymi z cykorii.

Jakie właściwości ma inulina z cykorii?

Inulina z cykorii  charakteryzuje się naprawdę niską kalorycznością. Jednocześnie jest lekko słodka. Przyjmuje się, że w porównaniu z tradycyjnym cukrem jest mniej słodka o około dziesięć razy. To sprawia, że nie sprawdza się jako samodzielny zamiennik białego cukru. Doskonale jednak zastępuje tłuszczu, zapewniając wrażenie kremowości i tłustości potraw przy jednoczesnym zmniejszeniu ich kaloryczności. W żaden sposób nie wpływa negatywnie na smak jedzenia. 

Inulina z cykorii idealna dla osób dbających o linię

Inulina jest powszechnie wykorzystywana w produkcji żywności, która przeznaczona jest dla osób dbających o linię. Aby ułatwić sobie odchudzanie, a jednocześnie nie rezygnować z ulubionych słodkich deserów, można sięgnąć właśnie po te, które przygotujemy z dodatkiem inuliny. Co więcej, inulina pomaga hamować łaknienie, na długo zapewnia również uczucie sytości.

Osoby, które chcą dowiedzieć się na temat inuliny jeszcze więcej odsyłamy do naszego innego artykułu na jej temat – „Inulina: cukier idealny dla tych, którzy chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów”.