Jak wybrać mięso na stek wołowy ?

      Możliwość komentowania Jak wybrać mięso na stek wołowy ? została wyłączona

Każdy prawdziwy fan steku wołowego powie, iż jednym z podstawowych warunków świetnie przygotowanej potrawy jest odpowiednie mięso. W tym przypadku nie sprawdzi się powiedzenie, iż mięso nie jest najważniejsze, a liczy się jedynie sposób przyrządzenia. Tutaj smak i jakość potrawy zaczyna się już na początkowym etapie, czyli przy wyborze komponentów. Zatem jakie mięso na steki będzie najlepsze i będzie gwarantowało doskonały smak potrawy? W tym przypadku warto kierować się kilkoma podstawowymi kryteriami.

Rasa bydła

Jednym z najważniejszych kryteriów wyboru mięsa na steki jest rasa bydła. W tym przypadku nie wystarczy, aby była to wołowina. Tutaj liczy się także to, z jakiego bydła jest ta potrawa przygotowywana. I chociaż każdy szef kuchni ma swoje indywidualne preferencje, to za najlepsze rasy na steki uznaje się Aberdeen, Angus, Hereford, Limousine oraz Simmental. Natomiast droższe i bardziej ekskluzywne rasy bydła to przede wszystkim Kobe i Wagyu.

Długość sezonowania mięsa

Dobry stek wołowy musi być przyrządzony z mięsa odpowiednio sezonowanego. Co więcej – tylko mięso sezonowane gwarantuje wysoką jakość tej potrawy. To właśnie od czasu sezonowania w dużej mierze zależy smak i aromat mięsa. Przyjmuje się, iż już po 14 dniach obróbki mięsa w odpowiednich warunkach wilgotności i temperatury stek nabiera niespotykanego smaku. Ale to nie jedyna zaleta sezonowania. Jedząc stek z mięsa sezonowanego możemy mieć pewność, iż jest ono dobrej jakości. Dlaczego? Otóż mięso gorszego gatunku podczas sezonowania może ulec zepsuciu.

Marmurkowatość

Ważnym kryterium przy wyborze mięsa na steki jest jego marmurkowatość, czyli obecność tłuszczu. Kawałki mięsa gęsto poprzerastane tłuszczem są bardziej soczyste i miękkie oraz posiadają charakterystyczny wołowy smak.

Steki wołowe to bardzo wykwintna i smaczna potrawa. Jednak aby spełniła wszystkie oczekiwania smakoszy, to musi być przyrządzona z mięsa o wysokiej jakości.