Każdy amator steków wołowych doskonale zdaje sobie sprawę z tego, iż podstawą jest odpowiedniej jakości mięso. I chociaż stek wołowy może być przygotowany z różnych rodzajów mięsa, to tylko te najlepsze gwarantuje, iż jego smak i aromat będzie wyjątkowy i niepowtarzalny. Mięso na steki może być od różnych ras bydła – od Aberdeen, poprzez Hereford, aż do Kobe. Wszystkie są bardzo smaczne. Jednak smak i aromat tej potrawy jest także uzależniony od konkretnej części ciała zwierzęcia.
Mięsień podgrzebieniowy łopatki
Stek z mięśnia podgrzebieniowego łopatki jest wyjątkowo kruchy i delikatny. Dodatkowo jest idealnie poprzerastany marmurkiem tłuszczu, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Steki z tego mięsa zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza, co powoduje, iż są polecane osobom cierpiącym na niedobór tego pierwiastka. Jednocześnie trzeba pamiętać, iż posiadają charakterystyczny smak oraz znajdującą się na środku błonę, która nie nadaje się do spożycia.
Dolna część brzucha
Steki z dolnej części brzucha krowy charakteryzują się intensywnym aromatem oraz delikatnym i nieco słodkim smakiem. Kolor tego steku powinien być jasnoczerwony – wtedy można mieć pewność, iż mięso jest dobrej jakości. Ten rodzaj mięsa jest idealny na grilla, a jego przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy go zamarynować z odpowiednim wyprzedzeniem, a potem usmażyć.
Mięsień górnej części łopatki
Ten rodzaj mięsa na steki jest chudy i bardzo delikatny – dzięki czemu doskonale nadaje się do dietetycznej sałatki. Taki stek najlepiej przygotować w całości lub w formie małych medalionów.
Inne rodzaje mięs nadających się na steki to miedzy innymi krzyżowa, przepona czy ligawa. Każda z tych rodzajów mięs charakteryzuje się wyjątkowym smakiem – o ile jest dobrze przyrządzony.